Veelgestelde vragen over rookmelders

Wanneer wordt er een rookmelder geplaatst in mijn woning?

De installateur, Vissers Waalwijk B.V., komt bij u langs om de rookmelders te vervangen. U hoort vooraf van Vissers op welke dag ze in uw wijk de rookmelders komen plaatsen. Dat kan per mail of brief zijn. Als u niet thuis bent, ontvangt u een link naar de website van Vissers waar u een nieuwe afspraak kunt maken.

Door een landelijk tekort aan personeel en problemen met levering van materialen is het niet gelukt in alle woningen vóór 1 juli 2022 rookmelders te plaatsen. Het kan dus voorkomen dat uw woning na die datum aan de beurt is. We streven er in ieder geval naar eind van het jaar in al onze woningen rookmelders aan te brengen.


Mag ik zelf rookmelders in mijn woning plaatsen?

Nee, wij zijn verplicht een woning te verhuren die aan wet- en regelgeving voldoet. Hier valt het plaatsen van rookmelders in nieuwe en bestaande woningen ook onder. Van die verplichting mogen wij niet afwijken en we mogen de verantwoordelijkheid dus niet bij de huurder leggen. Zodra uw woning aan de beurt is, hoort u dat van ons.


Werken de rookmelders op stroom of op batterijen?

We plaatsen rookmelders op batterijen. Hierdoor heeft u zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden en is het niet nodig leidingen voor stroom aan te leggen.


Moet ik zelf de batterijen vervangen of doen jullie dat?

We kozen voor rookmelders die een accu met een levensduur van minimaal tien jaar hebben. Deze
levensverwachting is hetzelfde als die van de rookmelder. U hoeft daarom zelf géén batterijen te vervangen. Na tien jaar vervangen we de rookmelder door een nieuwe.


Ik heb al rookmelders hangen. Komen jullie dan toch nieuwe rookmelders plaatsen?

Als u zelf al rookmelders hebt opgehangen, adviseren wij u om deze door ons te laten vervangen. Wij zijn verplicht de rookmelders van onze leverancier op te hangen omdat we dan ook kunnen garanderen dat de rookmelder (met ingebouwde batterij) tien jaar lang goed werkt.


Hoe weet ik dat ik de juiste mensen binnenlaat om de rookmelders te plaatsen?

De installateur, Vissers Waalwijk B.V. komt bij u langs om de rookmelders te vervangen.
De medewerker kan zich altijd legitimeren. Vertrouwt u degene die aan de deur staat niet? Laat de persoon dan buiten staan, sluit de deur en neem contact op met Vissers via 0416 33 29 24.


Ben ik verplicht om door jullie rookmelders op te laten hangen?

Ja. U bent wettelijk verplicht de verhuurder binnen te laten voor dringende onderhoudswerkzaamheden. Dat betekent dat u moet meewerken aan de installatie van rookmelders in hun woning. Een huurder die niet meewerkt aan het plaatsen van rookmelders, kan door de gemeente aangesproken worden, of door een rechter verplicht worden alsnog mee te werken.


Wat als er brand uitbreekt?

Als huurder bent u geen eigenaar van het huis. Het huis is via onze polis verzekerd voor schade en
brand. Uw inboedel is bij brand verzekerd via uw inboedelverzekering. Als er brand uitbreekt en er hangen geen rookmelders blijven de meeste verzekeraars voorlopig alsnog dekking bieden bij brandschade. Er zijn echter wel uitzonderingen. Staat er in de verzekeringspolis dat u een rookmelder moet hebben? Dan kan het niet hebben van een rookmelder wel van invloed zijn op de vergoeding vanuit de brandverzekering.

Bent u slechthorend of doof?

We brengen rookmelders aan die voldoen aan alle normen die daaraan zijn gesteld. Bent u slechthorend en bang dat u de rookmelder niet hoort terwijl u slaapt? Zorg dan zelf voor eventuele aanvullende maatregelen. Bij sommige zorgverzekeringen kunt u een wek- en waarschuwingssysteem vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. U moet dan wel voldoen aan de vergoedingsregels van de zorgverzekeraar.
Of u hiervoor in aanmerking komt, kunt u navragen bij uw verzekeringsmaatschappij.