Terug van vakantie? Spoel uw kranen door

Legionellabesmetting kan de zogeheten veteranenziekte veroorzaken. Als u tijdens de vakantie langer dan een week weg bent, kan de bacterie zich vormen in het stilstaande water in de leidingen. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kunt u de bacterie inademen en besmet raken. Om het ontstaan van legionella te voorkomen, kunt u degene die voor uw post en planten zorgt, vragen om eens per week alle kranen goed door te spoelen.

Leidingen doorspoelen

Is er niemand die dat voor u kan doen? Spoel de leidingen dan zelf goed door als u terug bent van vakantie. Dat doet u door de koude en warme kranen op alle tappunten een minuut voluit open te zetten. Legionellabacteriën die zich eventueel gevormd hebben, worden dan weggespoeld.  

Douchekop

Voor de douche geldt: leg de douchekop in een emmer zodat er geen nevel in de lucht komt. Zorgt u er bovendien voor dat u de dampen niet inademt. Laat ook het water uit de doucheslang en douchekop lopen. 

Tuinslang

Het achterblijvende water in een tuinslang kan flink opwarmen. Zeker met de hoge temperaturen deze zomer. Daardoor kan de legionellabacterie zich ontwikkelen. Op zich niet erg voor uw plantjes maar wel als uzelf de nevel inademt. Spoel daarom eerst een tuinslang met een harde straal door zodat er geen waterdamp vrijkomt. Let ook op als de tuinslang wordt gebruikt door kinderen om me te spelen, zoals bij het vullen van een zwembadje.

Als u het water opvangt in een gieter kunt u het gerust gebruiken voor de planten.