Wonen en zorg

Wij vinden het belangrijk dat u zelfstandig kunt blijven wonen zolang u dat wil. Soms zijn daar extra voorzieningen voor nodig. Wij brengen deze voorzieningen niet aan maar kunnen u wel adviseren.

Veel gevraagd over Wonen en zorg

Ik wil graag zo lang mogelijk in mijn woning blijven wonen. Kan ik mijn woning (laten) aanpassen?

Algemeen

U kunt kleine aanpassingen in uw woning doen zodat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt wonen. Vraag hiervoor wel eerst onze toestemming via het aanvraagformulier Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV).
De kosten zijn voor uzelf.  Onze seniorenconsulent geeft u graag persoonlijk advies. Maak een afspraak via info@casade.nl of telefonisch via

0416 725 100

.

Ik wil graag een aanpassing doen voor een verhoogd toilet en/of beugels, douchezitje of (thermostatische) hendel kranen, trapleuningen. drempelhulpen, etc . Kan ik dit bij jullie aanvragen?

Algemeen

Voor dit soort aanpassingen moet u eerst toestemming bij ons aanvragen. De kosten zijn voor uzelf.
Voor advies komt onze seniorenconsulent graag bij u langs om dit met u te bespreken. U kunt een afspraak maken via info@casade.nl of telefonisch via

0416 725 100

.

Ik heb pas een scootmobiel en die kan niet door de poort/in mijn schuur. Past Casade dit aan?

Algemeen

Onze seniorenconsulent komt graag bij u langs om deze situatie met u te bespreken en advies te geven. U kunt een afspraak maken met onze seniorenconsulent via info@casade.nl of telefonisch via

0416 725 100

. Deze aanpassing kan voor eigen kosten zijn. Onze seniorenconsulent vertelt u hier meer over.

Ik zoek een aanleunwoning. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Wij hebben een aantal aanleunwoningen in de buurt van verschillende zorgcentra. Voor de toewijzing van deze woningen gelden speciale regels.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een van deze aanleunwoningen? Kijk op de website van het zorgcentrum van uw keuze. Als u voldoet aan de regels kunt u zich bij hen inschrijven en komt u op de wachtlijst.

  • Zorggroep Elde Maasduinen
    Vossenberg, Rosagaerde, Venloene, Antoniushof
    www.zgem.nl
  • Mijzo
    Eekhof, Koetshuis, Spoorwiel, De Waard, Elzenhoven, De Volckaert, Schakelring
    www.mijzo.nl

Woning in Zicht
Heel soms bieden we een vrijkomende aanleuningwoning aan via Woning in Zicht. Dit is alleen het geval als er op dat moment geen kandidaten op de wachtlijst staan. Om te kunnen reageren op deze geadverteerde woningen, moet u ingeschreven staan bij Woning in Zicht. 

Waar kan ik een aanvraag indienen voor een Wmo-aanpassing in mijn woning?

Algemeen

Een Wmo-aanpassing vraagt u aan bij uw gemeente. Aanpassingen kosten geld. De Wet maatschappelijke ondersteuning vergoedt deze aanpassingen niet altijd helemaal. Het kan dus zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. De gemeente kan u hier alles over vertellen.

Ik heb met spoed aanpassingen nodig.

Algemeen

Heeft u met spoed aanpassingen nodig, bijvoorbeeld omdat u herstelt van een operatie? Neem dan contact op met Medipoint, Thebe thuiszorgwinkel of Kruiszorg. Beugels bij het toilet, een verhoogd toilet, een douchestoeltje en nog veel meer voorzieningen zijn daar (vaak gratis) te leen. 

Wat is een Wmo-verhuisadvies?

Algemeen

Heeft u lichamelijke beperkingen of ergonomische problemen waardoor u niet meer in uw huis kunt blijven wonen? Zijn aanpassingen van uw woning niet mogelijk? Dan kan uw gemeente er in sommige gevallen voor zorgen dat u via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) voorrang krijgt op een huurwoning.

De WMO is erop gericht dat iedereen zo lang en zelfstandig mogelijk thuis kan blijven wonen. Ook als u met een beperking of belemmering te maken hebt. Daarom wordt in zo’n geval door de gemeente altijd eerst gekeken of de woning – binnen een bepaald budget – aangepast kan worden. Zijn aanpassingen niet mogelijk? Dan kan de gemeente een WMO-verhuisadvies afgeven.

Moet ik betalen voor een Wmo-aanpassing?

Algemeen

Aanpassingen kosten geld. De Wet maatschappelijke ondersteuning vergoedt deze aanpassingen deels of volledig. Soms moet u een eigen bijdrage betalen. Uw gemeente kan u hier alles over vertellen. 

Wat houdt de Wet maatschappelijke ondersteuning in?

Algemeen

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wmo.

Waar kan ik een aanpassing aanvragen voor de algemene hal?

Algemeen

Maak hiervoor een afspraak met onze seniorenconsulent via

0416 725 100

. Samen bespreken en bekijken we met u mogelijke oplossingen. 

Wat is een zorgwoning?

Algemeen

Een zorgwoning is een huurwoning waar u met de daaraan gekoppelde zorg, zelfstandig kunt wonen. Vaak worden er activiteiten georganiseerd waaraan u eventueel mee kunt doen.

Verhuren jullie seniorenwoningen?

Algemeen

Ja. We noemen dit ook wel levensloopbestendige woningen. Mensen van 55 jaar of ouder hebben voorrang bij de toewijzing van deze woningen. In sommige gevallen heeft u de mogelijkheid om zelf zorg in te kopen. Seniorenwoningen die vrij komen vindt u op Woning in Zicht. Om hierop te kunnen reageren moet uw als woningzoekende ingeschreven staan bij Woning in Zicht.