Wonen en zorg

Fijn en betaalbaar wonen: daar staat Casade voor. Zorgen dat onze huurders zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, hoort daar ook bij. En vaak lukt dat al met kleine aanpassingen. Wij helpen daar graag bij. Steunbeugels, een verhoogd toilet of geen drempels meer in huis. Met dit soort kleine aanpassingen bent u misschien al geholpen. Wij komen graag bij u langs voor een persoonlijk advies. Samen mogelijk maken, daar gaan we voor!

Veel gevraagd over Wonen en zorg

Ik heb medische beperkingen en moet naar een aangepaste woning. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Neem contact op met de gemeente en leg uw situatie uit. Misschien kunt u een beroep doen op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Deze wet is erop gericht dat iedereen zo lang en zelfstandig mogelijk thuis kan blijven wonen. Ook als u met een beperking of belemmering te maken hebt. Daarom kijkt de gemeente in zo'n geval altijd eerst of de woning binnen een bepaald budget aangepast kan worden.

Als aanpassing van uw woning niet mogelijk is kan de gemeente besluiten een Wmo-verhuisadvies af te geven. Met een verhuisadvies krijgt u voorrang op woningen die voldoen aan de eisen van dit verhuisadvies. Zijn er meerdere kandidaten? Dan krijgt degene met het oudste verhuisadvies de woning als eerste aangeboden.

Let op: Een verhuisadvies is alleen bedoeld voor iemand die onvoorzien door ergonomische problemen niet meer in de woning kan blijven wonen, of dat dit alleen nog lukt na een grote, dure woningaanpassing. Het is dus niet bedoeld voor senioren die al lange tijd beperkingen hebben, maar hier niet op hebben ingespeeld door zich in te schrijven, te sparen voor een traplift etc.

Ik wil graag zo lang mogelijk in mijn woning blijven wonen. Kan ik mijn woning (laten) aanpassen?

Algemeen

U kunt bij ons terecht voor kleine aanpassingen in huis, zoals:
- steunbeugels plaatsen
- een douchestoeltje plaatsen
- drempels aanpassen, denk hierbij aan drempelhulpen aanbrengen
- een verhoogd toilet plaatsen

Onze seniorenconsulent geeft u graag persoonlijk advies. Maak een afspraak via info@casade.nl of telefonisch via 0800 55 222 22.

Ik wil graag een verhoogd toilet en/of beugels. Kan ik dit bij jullie aanvragen?

Algemeen

Onze seniorenconsulent komt graag bij u langs om dit met u te bespreken. U kunt een afspraak met onze seniorenconsulent via info@casade.nl of telefonisch via 0800 55 222 22.

Ik heb pas een scootmobiel en die kan niet door de poort/in mijn schuur. Past Casade dit aan?

Algemeen

Onze seniorenconsulent komt graag bij u langs om deze situatie met u te bespreken. U kunt een afspraak met onze seniorenconsulent via info@casade.nl of telefonisch via 0800 55 222 22.

Ik zoek een aanleunwoning. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Wij hebben een aantal aanleunwoningen in de buurt van verschillende zorgcentra. Voor de toewijzing van deze woningen gelden speciale regels.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een van deze aanleunwoningen? Kijk op de website van het zorgcentrum van uw keuze. Als u voldoet aan de regels kunt u zich bij hen inschrijven en komt u op de wachtlijst.

  • Zorggroep Elde Maasduinen
    Vossenberg, Rosagaerde, Venloene, Antoniushof
    www.zgem.nl
  • Mijzo
    Eekhof, Koetshuis, Spoorwiel, De Waard, Elzenhoven, De Volckaert, Schakelring
    www.mijzo.nl

Woning in Zicht
Heel soms bieden we een vrijkomende aanleuningwoning aan via Woning in Zicht. Dit is alleen het geval als er op dat moment geen kandidaten op de wachtlijst staan. Om te kunnen reageren op deze geadverteerde woningen, moet u ingeschreven staan bij Woning in Zicht. 

Waar kan ik een aanvraag indienen voor een Wmo-aanpassing in mijn woning?

Algemeen

Een Wmo-aanpassing vraagt u aan bij uw gemeente. Aanpassingen kosten geld. De Wet maatschappelijke ondersteuning vergoedt deze aanpassingen niet altijd helemaal. Het kan dus zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. De gemeente kan u hier alles over vertellen.

Voor kleine aanpassingen in uw woning, zoals beugels, een douchezitje of het verwijderen van drempels kunt u bij ons terecht. Maak hiervoor een afspraak met onze seniorenconsulent via info@casade.nl of telefonisch via 0800 55 222 22. 

Wat is een Wmo-verhuisadvies?

Algemeen

Heeft u lichamelijke beperkingen of ergonomische problemen waardoor u niet meer in uw huis kunt blijven wonen? Zijn aanpassingen van uw woning niet mogelijk? Dan kan uw gemeente er in sommige gevallen voor zorgen dat u via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) voorrang krijgt op een huurwoning.

De WMO is erop gericht dat iedereen zo lang en zelfstandig mogelijk thuis kan blijven wonen. Ook als u met een beperking of belemmering te maken hebt. Daarom wordt in zo’n geval door de gemeente altijd eerst gekeken of de woning – binnen een bepaald budget – aangepast kan worden. Zijn aanpassingen niet mogelijk? Dan kan de gemeente een WMO-verhuisadvies afgeven.

Ik heb met spoed aanpassingen nodig.

Algemeen

Heeft u met spoed aanpassingen nodig, bijvoorbeeld omdat u herstelt van een operatie? Neem dan contact op met Medipoint, Thebe thuiszorgwinkel of Kruiszorg. Beugels bij het toilet, een verhoogd toilet, een douchestoeltje en nog veel meer voorzieningen zijn daar (vaak gratis) te leen. 

Heeft u een definitieve aanpassing nodig? Maak dan een afspraak met onze seniorenconsulent. Hou er rekening mee dat wij niet met spoed iets voor u kunnen betekenen.

Moet ik betalen voor een Wmo-aanpassing?

Algemeen

Aanpassingen kosten geld. De Wet maatschappelijke ondersteuning vergoedt deze aanpassingen deels of volledig. Soms moet u een eigen bijdrage betalen. Uw gemeente kan u hier alles over vertellen. 

Heeft u kleine aanpassingen nodig, zoals bijvoorbeeld beugels, een douchezitje of tweede toilet waardoor u langer zelfstandig kunt blijven wonen? Wij helpen u daar graag bij. Maak hiervoor een afspraak met onze seniorenconsulent. Stuur een mail naar info@casade.nl of bel ons op 0800 55 222 22.

Wat houdt de Wet maatschappelijke ondersteuning in?

Algemeen

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. De Wmo zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wmo.

Waar kan ik een aanpassing aanvragen voor de algemene hal?

Algemeen

Maak hiervoor een afspraak met onze seniorenconsulent via 0800 55 222 22. Samen bespreken en bekijken we met u mogelijke oplossingen.

Wat is een zorgwoning?

Algemeen

Een zorgwoning is een huurwoning waar u met de daaraan gekoppelde zorg, zelfstandig kunt wonen. Vaak worden er activiteiten georganiseerd waaraan u eventueel mee kunt doen.

Verhuren jullie seniorenwoningen?

Algemeen

Ja. We noemen dit ook wel levensloopbestendige woningen. Mensen van 55 jaar of ouder hebben voorrang bij de toewijzing van deze woningen. In sommige gevallen heeft u de mogelijkheid om zelf zorg in te kopen. Seniorenwoningen die vrij komen vindt u op Woning in Zicht. Om hierop te kunnen reageren moet uw als woningzoekende ingeschreven staan bij Woning in Zicht.