Woningruil

U probeert al een tijdje een kleinere woning te vinden, maar helaas lukt dat niet zo snel. Een paar straten verderop woont een jong gezin met opgroeiende kinderen. Zij willen dolgraag verhuizen naar een grotere woning. Denk dan eens aan woningruil. Woningruil is het ruilen van een woning tussen huurders. Vraag voor woningruil wel eerst toestemming van ons en de verhuurder van de andere woning.

Veel gevraagd over Woningruil

Ik wil met iemand ruilen van woning. Hoe regel ik dat?

Algemeen

Als u uw woning wilt ruilen met iemand in de regio van Woning in Zicht, dan kunt u een aanmelding voor woningruil doen bij Woning in Zicht. U kunt dan zelf een ruilpartner zoeken. Kijk op www.woninginzicht.nl onder Woningruil voor meer informatie en de spelregels. 

Er zijn voorwaarden verbonden aan woningruil:

  • Er mag geen sprake zijn van slechte bewoning of overlast.
  • Kandidaten voldoen aan de voorwaarden die voor de betreffende woningen gelden: inkomen, samenstelling huishouden en doelgroep. Zo kunnen we een seniorenwoning niet aan een gezin verhuren.
  • U gaat akkoord met de geharmoniseerde huurprijs. Dat wil zeggen dat we de huurprijs van de nieuwe huurovereenkomst aanpassen aan de kwaliteit van de woning.
  • Woningen die verkocht of gesloopt gaan worden, kunnen we niet ruilen. 
  • Tot twee jaar na de woningruil kunt u bij ons geen andere woning huren. 
  • Pas ná onze schriftelijke toestemming kunt u naar de andere woning verhuizen.
  • Ruilpartners moeten minimaal één jaar in de woning wonen voordat ze woningruil kunnen aanvragen.

Ik zoek iemand om mijn woning mee te ruilen, wat kan ik doen?

Algemeen

U kunt zelf op zoek gaan naar een ruilpartner. Wilt u ruilen met een huurder uit de regio? Dan kunt u een ruiladvertentie bij Woning in Zicht plaatsen. U moet wel ingeschreven staan bij Woning in Zicht als woningzoekende om uzelf aan te melden. Bent u geïnteresseerd? Ga dan naar woninginzicht.nl en klik bij Aanbod op de pagina Woningruil. Hier staan de spelregels en kunt u zich aanmelden.

Wat gebeurt er met de huurprijs bij woningruil?

Algemeen

Bij woningruil wordt de huur van de woning(en) aangepast aan de actuele norm. Dit noemen we huurharmonisatie. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die u betaalt en andersom.